Porin seudun Sieniseura

Porin Seudun Sieniseura ry on perustettu 6.9.1973. Se on vanhimpia maakunnallisia sieniseuroja. Perustamisen moottoreina olivat Satakuntaan muuttaneet karjalaiset sekä paikkakunnalla asunut ruotsinkielinen väestö. Siis ne ryhmät, jotka perinteisesti keräsivät ja käyttivät sieniä ruoanvalmistuksessa. Suurin osa satakuntalaisista ei tiennyt sienistä mitään, eli sienivalistuksen tehtäväkenttää riitti.

Tällä hetkellä (2008) sieniseuran jäsenmäärä on noin 230. Huonoina sienivuosina jäsenmäärä hieman laskee ja hyvinä sienivuosina tulee uusia jäseniä. Jäsenmaksu on ”muodollinen” 6 euroa /vuosi, eli se ei ole liittymisen esteenä.

Kiinteätä, tarkoin rajattua toiminta-aluetta sieniseuralla ei ole. Suurin osa jäsenistä on kuitenkin Porista ja sen lähikunnista. Etelässä lähin sieniseura on Raumalla, Pohjoisessa Vaasassa, idässä Tampereella. Lännessä on vastassa meri. Kaukaisimmat sieniseuramme jäsenet asuvat Israelissa ja Australiassa sekä New Foundlandissa, Kanadassa.

Toimintaa

Parhaiten sieniseuran toiminnasta pääsee selville tutustumalla seuran kotisivuihin. Sieniseuran jäsenten keski-ikää ei ole laskettu, mutta se saattaa olla päälle 50 vuotta. Tosin nuoria jäseniäkin seurassa on ja seuramme tiedot ovat myös ”nuori Pori”-julkaisussa, eli Porin Seudun Sieniseura on myös nuorisojärjestö. Mikäli olet kiinnostunut sienistä – tavalla tai toisella-, niin sieniseura on juuri sopiva harrastusympäristö.

Sieniseura järjestää retkiä, näyttelyitä ja koulutustilaisuuksia ”sesonkikautena”. Porin Seudun Sieniseuralla on myös oma kokoontumistila ”kolo” Porin keskustassa. Siellä järjestetään vapaamuotoisia opastus- ja keskustelutilaisuuksia ympäri vuoden. Ajankohdat ja aiheet löydät sieniseuran kotisivuilta.

Yhteistyökumppaneita

Porin Seudun Sieniseura ei toki toimi yksin. Meillä on kiinteät yhteydet Porin Metsäopistoon, Marttoihin ja Porin ympäristötoimeen. Lisäksi tiedotusvälineiden kanssa on kiinteä yhteistoiminta. Paikallisissa (ja muuallakin ilmestyvissä) lehdissä on viime vuosina ollut mm. viikon ruokasieni, viikon pahasieni (=myrkkysieni) ja viikon ihmesieni (omituisen näköisiä sieniä) artikkeleita. Siinä jaetaan sienitietoutta laajalle käyttäjäkunnalle.

Kaipaatko apua sienten tunnistamisessa?

Mikäli löydät sienen, jota et tunne, Sieniseura antaa tunnistusapua. Kotisivuilta löydät tiedot, kehen voit ottaa yhteyttä. Sienellesi saadaan nimi. Sieniseuran asiantuntijat tulevat myös (yleensä kulukorvausta vastaan) oppaiksi sieniretkille ja muihin sienitapahtumiin. Eli jos olet kiinnostunut sienistä millä tavalla hyvänsä (esim. uusien lajien opiskelu, ruokakäyttö, sienien myynti tms), oikea osoite löytyy Porin Seudun Sieniseurasta.

 

Kuva 1. Hyvänä sienisyksynä retkelle lähtijöitä on paljon.

Kuva 2. Sieniseuran kevätretkillä on opeteltu myös korvasienen puoliviljelyä.

Kuva 3. Kahvittelua vuosikokouksen lomassa sieniseuran omassa kokoontumistilassa, kolossa.

Puheenjohtaja ja seuran yhteystiedot:

Tapani Hänninen, PJ
tapani.hanninen[ÄT]pp.nic.fi

Paula Kangas, siht.
Puh. 0400-648577 sp.
kankaanpaula[ÄT]hotmail.com

Arja Maanavilja, siht.
Puh. 040-5262405 sp.
arja.maanavilja[ÄT]luukku.com

Seuran WWW-sivut:

www.porinseudunsieniseura.fi