Pohjois-Karjalan Sieniseura ry.

Pohjois-Karjalan Sieniseura on perustettu vuonna 1974, aktiivisia jäseniä seurassa on noin 50.

Sieniseuran toiminta-alueena on Pohjois-Karjalan maakunta. Tämänhetkisten jäsenten kotikuntia ovat pääasiassa Joensuu, Kitee, Kontiolahti, Liperi, Lieksa, Outokumpu, Tohmajärvi sekä Pohjois-Karjalan ulkopuolelta Heinävesi. Jäsenissä on sienivalistusta, -opetusta ja -tutkimusta tekeviä henkilöitä Luonnonvarakeskuksesta, Metsäntutkimuslaitoksesta, Martoista ja ProAgriasta, sienikaupan edustajia sekä sienineuvoja- ja keruutuotetarkastajakoulutuksen saaneita henkilöitä.

Huomattava osa seuran jäsenistä on kuitenkin IHAN TAVALLISIA SIENESTÄJIÄ, joilla on kiinnostus oppia tuntemaan ja hyödyntämään erilaisia sieniä!

Aktiivisesti toimiva seura

Seuran vuotuiseen vakio-ohjelmaan kuuluvien kevät- ja syyskokousten yhteydessä pidetään usein mielenkiintoinen sieniaiheinen esitelmä, sienivalokuvien katselua tai esitellään näytteinä tuoreita sieniä. Jokavuotinen kevätsieniretki tehdään touko-kesäkuun vaihteessa. Syksyllä järjestetään perinteinen sienipäivä tai opintoviikonloppu, jossa pääosassa on sieniretki ja sienten tunnistaminen. Opintoviikonloppuja on tarkoituksella järjestetty aina eri puolilla Pohjois-Karjalaa. ProAgria Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Karjalan Marttojen kanssa järjestetään Joensuussa syksyisin sadonkorjuutapahtuman yhteydessä kaksipäiväinen sieninäyttely, joka on aina ollut suuri yleisömenestys.

Lisäksi seuran jäsenet ovat olleet järjestämässä sieninäyttelyjä Kiteellä, Kontiolahdella, Heinävedellä ja Lieksassa. Sienten tunnistamiseen ja yleisön sienivalistukseen liittyvän toiminnan lisäksi seura on järjestänyt jäsenilleen sieniruokakursseja.

Seura on tehnyt jo yli 20 vuoden ajan Pohjois-Karjalan sienikartoitusta. Tietoja on koottu julkaistuista tutkimuksista sekä sienimuseoihin ja Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitoksen opintokokoelmaan tallennettujen sienten etikettitiedoista. Pelkkiä havaintotietoja ilman näytettä on tallennettu vain kaikkein yleisimmistä lajeista. Rekisterissä on tällä hetkellä tiedot 1 745 sienilajin yli 27 400 esiintymästä.

Seuran sieniharrastuspiiri perustettiin keräämään sienten esiintymistietoja. Nykyisin sen toiminta on suuntautunut sienten mikroskooppiseen tunnistamiseen. Ryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa ja on avoin kaikille Pohjois-Karjalan Sieniseuran jäsenille.

Seura on järjestänyt kolme kertaa Suomen sieniseurojen edustajien tapaamisen. Näihin seurojen tapaamisiin eli Sienipäiviin on seuramme osallistunut säännöllisesti.

Jäsenyys tuo hyvän seuran lisäksi etuja

Jäsenmaksu on 10 €/v, perheen muiden jäsenten maksu on 2 €, opiskelijäsenet 5 €.
Jäsenmaksulle saa runsaan vastineen. Seuran kokouksissa on maksuton kahvi-/teetarjoilu usein sieniä sisältävän tarjottavan kera. Sieniretkillä on yleensä jotain tarjottavaa ja seura maksaa suurimman osan mm. sieniruokakurssista. Seura tukee jäsenten yhteistä matkaa valtakunnallisille sienipäiville. Sieniä mikroskooppisesti määrittävässä harrastuspiirissä työskentelyn ohessa nautitaan seuran tarjoamat pullakahvit.

Olitpa sitten aloittelija tai pitemmälle ehtinyt harrastaja – tervetuloa mukaan toimintaan!

Pohjois-Karjalan Sieniseuran jäseneksi pääsee maksamalla jäsenmaksun 10 € seuran tilille (Danske Bank FI 4480001170393145). Maksukuittiin on merkittävä uuden jäsenen (ja perheenjäsenen) nimi, osoite ja sähköpostiosoite.
Lisätietoja jäsenyydestä ja muista asioista saa seuran puheenjohtajalta ja sihteeriltä.

Puheenjohtajan ja sihteerin yhteystiedot

Puheenjohtaja:

Päivi Jokinen
Maikinmutka 4
80400 Ylämylly
sähköposti: paivij(ät)luukku.com
puhelin 040 7612474

Sihteeri:

Marja Suvinen
Nahkurintie 8
81100 Kontiolahti,
sähköposti: marja.suvinen(ät)pp.inet.fi
puhelin: 0400 657 359