Sienten käyttöarvomerkistö

Mauri Korhonen, Jorma Palmén ja Tuuli Timonen

Sienilehdessä 4/2005 ehdottamamme sienten käyttöarvomerkistö on ollut jo parin vuoden ajan koeluontoisesti käytössä. Merkistöä käytettiin (osin soveltaen) Suomen Sieniopas -kirjassa, mikä on syytä huomioida käytettäessä tätä kirjaa ruokasienten arviointiin. Kysely uuden merkistön käyttökelpoisuudesta lähetettiin kaikille maamme muille sieniseuroille. Monenlaisia mielipiteitä ja vastauksia saatiin kiitettävän paljon. Saamamme palautteen ja käyttökokemuksen perusteella olemme tehneet merkistöstä uuden täsmennetyn version, jota selostamme seuraavassa merkki merkiltä. Tässä esitetty merkistö on julkaistu myös Sienilehdessä 3/2008.

sienimerkisto_fiTämän merkistön käyttö ole millään muotoa pakollista, mutta jonkinlainen yhtenäisyys merkkien käytössä olisi kuitenkin suotavaa nykyisen enemmän tai vähemmän vaihtelevan käytännön selkeyttämiseksi. Sieniseurojen tapaamisessa 26.-28.9.2008 Korpilammella yhteisen merkistökäytännön tarve nostettiin esiin loppukeskustelussa. Keskustelun lopuksi päätettiin ottaa yleisesti käyttöön uusi ehdotettu merkistö. Erityistä huomiota annettiin sille seikalle, että pääkallomerkkejä ei tarvitse itse piirtää, vaan ne voi tulostaa kaikkien tällä sivulla saatavilla olevasta pdf-etikettitiedostosta (linkki etikettitiedostoon tämän sivun lopussa).

Sienten käyttöarvomerkit

Sienten käyttöarvomerkit näet oikeanpuoleisissa kuvissa, selitystekstit on julkaistu sekä suomeksi että ruotsiksi. PDF-muotoiset selitelehdet ovat saatavilla samalta lataussivulta kuin etikettitiedostokin.

Tähtimerkeistä

sienimerkisto_svTähdellä tai tähdillä on yleensä ilmoitettu sienten syötävyysarvoa. Mielipiteet kolmen tähden säilyttämisestä syötävyysarvojen merkinnässä olivat kiihkeänpuoleisia. Siksi emme vähennäkään tähtien määrää vaan noudatamme enemmistön mielipidettä ja annamme entiseen tapaan parhaina pidetyille lajeille kolme tähteä, hyville kaksi ja syötäville yhden tähden. Lisäksi olemme päättäneet luopua sulkeiden käytöstä, koska niiden moniselitteisyydestä tuntui olevan enemmän haittaa kuin hyötyä.

Kelvoton, arvoton

Ympyrämerkki tarkoittaa, että sieni on ruokasienenä kelvoton tai arvoton. Yritimme edellisessä ehdotuksessa jättää kelvottomat sienet kokonaan ilman merkkiä, mutta tämä tuntui aiheuttavan harmia. Ilman mitään merkkiä olevat sienet nimittäin herättivät epäilyn, että merkki olisi vahingossa jäänyt pois. Siksi kaikilla lajeilla on hyvä olla jokin merkki. Sellaiset sienet, joiden ruokasieniarvoa ei vielä riittävästi tunneta, on siis viisainta ilmoittaa ympyrämerkillä. Koska helposti tunnettavia ja turvallisia ruokasieniä on paljon, ei ole mitään tarvetta merkitä syötäväksi vähänkään epäselviä tapauksia. Sieni on siis ruokasienenä arvoton siihen saakka kunnes sen syötävyys on kiistatta selvitetty.

— — —

Tästä voit ladata ajantasaiset etikettitiedostot sieninäyttelyä varten. Tiedostot sisältävät sienten käytettävyysmerkit niille sienilajeille, joista on talletettuna määritetty näyte jonkin Suomen sienimuseon kokoelmassa.


sieninayttelyn_etiketit.pdf

Käytettävyysmerkkien legenda sieninäyttelyyn

Täältä löytyvät sienten käytettävyysmerkkien selitykset suomeksi ja ruotsiksi.
sienten_kaytettavyysmerkit.pdf

Pienet sieninäyttelyetiketit

sieninayttelyn_pikkuetiketit.pdf

4 etikettiä sivulla

sieninayttelyn_pikkuetiketit_4_per_A4.pdf

12 etikettiä sivulla

sieninayttelyn_pikkuetiketit_12_per_A4.pdf