Puuttuuko sieneltä suomenkielinen nimi?

Käsitykset sienten ja limasienten lajistosta ovat muutoksessa – uusia sienilajeja ja -sukuja nimetään ja jo tunnettujen lajien asema voi muuttua. Vuosittain Suomesta löydetään lukuisia uusia sienilajeja. Joillekin sieniryhmille ei ole aiemmin tehty suomenkielistä nimistöä. Joskus vanha nimi on harhaanjohtava ja voi vaatia vaihtoa.

Suomen Sieniseuran nimistötoimikunta ylläpitää ja kehittää suomenkielistä sieninimistöä. Toimikunnan päätösten jälkeen hyväksytty nimistö siirtyy osaksi laji.fi palvelun nimitietokantoja ja on siten kaikkien käytettävissä. Nimistötoimikuntaan kuuluvat Tapio Kekki pj., Pertti Salo siht., Lasse Kosonen, Vanamo Salo, Hanna Tuovila ja Janne Koskinen.

Jos sinulla tai työryhmälläsi on tarve saada vahvistettua suomenkielinen nimi sienilajille tai -suvulle, niin tee asiasta ehdotus toimikunnalle. Liitä myös mukaan oma nimiehdotukseksi lyhyen perustelun kera. Jos nimen vahvistamisella on määräaika esim. artikkelin julkaisuun liittyen, niin ilmoita myös siitä. Hyvä nimi on lyhyt ja ymmärrettävä, se kertoo jotain olennaista lajista ja liittää sen yhteen sukulaistensa kera.

Ehdotukset voi toimittaa puheenjohtajalle (tapio.kekki[AT]gmail.com) tai sihteerille (pertti.salo[AT]helsinki.fi), heiltä saa myös lisätietoja nimiasioihin.

 

Lisätietoja

Lue lisää sienten nimistötoimikunnan toiminnasta Sienilehti-portaalista
Rajaa hakutulosta asiasanalla "sienten nimistö".

Tai kuuntele Podcast Aristoteleen kantapää ja sienten herkulliset nimet