Cryptomyces maximus 100 vuotta Suomessa

Tismalleen vuosisata sitten Toivo Juhani Hintikka keräsi Cryptomyces maximus - nimisen sienen Suomelle uutena Pohjois-Savon Joroisista. Kesti pitkään – 99 vuotta – ennen kuin tämä näyttävä kotelosienilaji löydettiin Suomesta uudelleen, tällä kertaa paikka oli Enontekiön Kilpisjärvi ja vuosi 2012 (kirjoittajan julkaisematon havainto). Lajin etsimisessä tärkeintä on oikeanlaisen kasvupaikan tunnistaminen. Vuosi 2013 on sienen 100-vuotisjuhlavuosi Suomessa ja erittäin sopiva aika ryhdistäytyä lajin etsinnässä.

Cryptomyces maximus on Rhytismataceae-heimoon kuuluva maailmanluokan harvinaisuus, joka on luokiteltu 100 maailman uhanalaisimman lajin joukkoon (Baillie & Butcher 2012), joskin Skandinavian viime vuosien löytöjä ei huomioitu tässä arvioinnissa. Sitä on kerätty Suomen lisäksi muista Pohjoismaista (30 löytöä), Keski- ja Etelä-Euroopasta sekä Pohjois-Amerikasta. Useimmat havainnot ovat vanhoja, mutta vuoden 2008 jälkeen laji on löytynyt Walesista, Ruotsista sekä useasti Pohjois-Norjasta (Granmo & al. 2012). Norjasta lajin ovat löytäneet kirjoittajan lisäksi tromssalaiset kotelosienitutkijat, Alfred Granmo ja Geir Mathiassen, jotka oivalsivat mistä lajia kannattaa etsiä.

Cryptomyces kasvaa elävillä pajuilla usein mikroilmastoltaan kosteissa paikoissa, kuten purojen ja ojien lähettyvillä sekä soiden laiteilla (kuvat 1– 3). Se tuntuu suosivan pohjoisia ja alpiinisia alueilta, mutta ei ole rajoittunut niihin kuten Hintikan ja monet Tanskassa tehdyt löydöt osoittavat. Laji on tavattu useilta eri pajulajeilta, mutta suosii Skandinaviassa mustuva- ja kiiltopajua (Salix myrsinifolia ja S. phylicifolia). Cryptomyces on helppo tunnistaa ja havaita etenkin alkukesästä, jolloin sen itiöemät ovat värikkäimmillään (kuvat 4– 9). Myöhemmin itiöemät ovat valtaosin tummia ja ennen pitkään halkeilevat ja hilseilevät osittain irti kasvualustasta (kuvat 10– 12). Lajin on havaittu tuoksuvan makealle alkukesästä, joten tarkkanenäisimmät voivat myös haistaa sen kasvuympäristön. Arvatenkin sieni on paljon tunnettua yleisempi, mutta sitä pitää vaan etsiä – oikeanlaisista paikoista. Jos löydät lajin, kerää siitä ja isäntäkasvista näyte. Kirjoittaja ottaa mielellään vastaan kuvia ja näytteitä lajinmäärityksen varmistamiseksi. Antoisaa sienijahtia!

Teppo Rämä

Tromsø University Museum
University of Tromsø
NO-9037 Tromsø, Norway
teppo.rama(ÄT)uit.no

Alfred Granmolle suurkiitos hienoista Cryptomyces-kuvista.

Kirjallisuus

Baillie JEM & Butcher ER 2012: Priceless or Worthless? The world’s most threatened species. Zoological Society of London, United Kingdom. Available at: https://static.zsl.org/files/priceless-or-worthless-final-wq-2040-2050.pdf

Granmo A, Rämä T & Mathiassen G 2012: The secrets of Cryptomyces maximus (Rhytismataceae). Ecology and distribution in the Nordic countries (Norden), and a morpho-logical and ontogenic update. Karstenia 52(2): 59-71. (PDF)